Scouting Oostburg

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
 

In aansluiting op het zeer trieste verhaal van Nicky Verstappen en de arrestatie van verdachte Jos B. en zijn betrokkenheid in het verleden bij scouting elders in het land willen we als Scouting Oostburg het volgende bericht met jullie delen.

Binnen Scouting Nederland en ook zeker binnen Scouting Oostburg staat de veiligheid van onze kinderen voorop. Wij hechten er waarde aan om inzicht te geven in hoe wij als groep de veiligheid van onze kinderen waarborgen.

Allereerst beschikken alle volwassenen die actief zijn binnen Scouting Oostburg over een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag, zie ook: https://www.justis.nl/producten/vog/). Dit geldt niet alleen voor de leiders, maar voor alle vrijwilligers die binnen scouting in contact komen met kinderen.

Daarnaast heeft Scouting Oostburg een aantal vrijwilligers die niets anders doen dan het coachen en begeleiden van onze eigen leiding, waaronder twee groepsbegeleiders en een praktijkbegeleider. Ze lopen regelmatig mee, reflecteren op wat er goed gaat of soms beter kan en gaan het gesprek aan met leiding als dat nodig is. Ook is er een ruim trainingsaanbod voor onze leiding, waar volop gebruik van wordt gemaakt. Dit draagt niet alleen bij aan een veilige spelomgeving, maar ook aan de kwaliteit van het scoutingavontuur.

Tijdens opkomsten en kampen worden er door de leiding onderling goede afspraken gemaakt. Zo geldt het vier-ogen-principe: kinderen zijn nooit alleen met één leider. En binnen teams spreekt men elkaar aan op ongewenst gedrag. Binnen de groep zijn we open naar elkaar en proberen we samen een transparante groep te zijn waar iedereen veilig kan zijn.

Als er dan toch onplezierige dingen gebeuren, beschikken we ook over een vertrouwenspersoon waar een kind terecht kan. Ook als bestuur willen we voor ouders heel laagdrempelig aanspreekbaar zijn. Dit kan via mail, telefoon en ook persoonlijk. Vaak zijn er altijd wel een of meerdere bestuursleden op zaterdag aanwezig.

En misschien wel het allerbelangrijkste: al onze tientallen vrijwilligers genieten enorm van het scoutingavontuur en van het organiseren van supergave opkomsten. Scouting is juist zo'n fijne plek omdat kinderen zich er ontwikkelen en vaardigheden opdoen die ze niet gemakkelijk elders leren. Dat lukt alleen in een omgeving waar kinderen en vrijwilligers veilig zijn en zich veilig voelen.

Wij spannen ons er maximaal voor in dat onze kinderen met plezier naar Scouting komen en zich ontwikkelen. En dat enthousiaste verhalen, rijke ervaringen en af en toe een schram of buil het enige is waar ze mee thuis komen.

Als iemand die lid is/was van Scouting Oostburg (of ouders/verzorgers) behoefte heeft om naar aanleiding van dit bericht contact te willen hebben, stuur dan gerust een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.