Scouting Oostburg

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
 

In de Groepsraad van 6 april heeft Bert Rinko Kuik aangegeven zijn taak als voorzitter van de Groepsraad per 7 september te beëindigen. Daarmee komt er een plaats vrij in het Groepsbestuur. Omdat van de overige leden van het Groepsbestuur niemand de functie van Groepsvoorzitter op zich wil/kan nemen, komt er dus een specifieke vacature voor Groepsvoorzitter vrij.

Aan de functie van Groepsvoorzitter zijn een aantal voorwaarden verbonden. Zo is deze functie niet verenigbaar met de functies Leiding, Groepssecretaris, Groepspenningmeester en Groepsbegeleider. Het functieprofiel waar een voorzitter aan moet voldoen:

• De voorzitter zit niet alleen de groepsraad voor en begeleidt niet alleen de discussies, maar hij houdt zich in en verduidelijkt wat anderen denken te zien, geeft richting aan gedachten van anderen en luistert, hoort en verzamelt de meningen van leiding en bestuur.

• De voorzitter stuurt de vereniging in de juiste richting die we samen hebben bepaald, wijkt niet af van de koers, maar kan wel laveren tussen de teamproblemen, ruzies, conflicterende zienswijzen en andere zaken die stormen veroorzaken.

• De voorzitter verbindt en begrijpt iedereen, maar houdt stevig vast aan de overtuigingen en tradities van de groep en van scouting Nederland, verkondigt deze achterliggende gedachtes en zorgt ervoor dat iedereen hiermee doordrenkt wordt.

• De voorzitter durft mensen te overtuigen, durft mensen aan te spreken, maar gaat nooit voor eigen gewin. Hij zorgt ervoor dat iedereen op de juiste plaats zit, doet wat hij kan en vooral fijn vindt. Overtuigt anderen om met elkaar te werken en motiveert mensen om zichzelf te ontwikkelen.

• Een voorzitter krijgt aandacht en staat soms in het middelpunt. Dit moet je durven en doen, de voorzitter heeft een ego, maar geen te grote en durft zichzelf op de achtergrond te zetten als dit in het belang is van de vereniging.

• Elke handeling die de voorzitter doet, moet in het belang van de groep zijn.

• Een voorzitter moet durven zichzelf te ontwikkelen en zijn eigen stijl te hebben.

Het te belopen tijdspad ziet er als volgt uit: 4 juli 2019 de einddatum voor het aangeven van belangstelling voor de functie van Groepsvoorzitter via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. 31 juli 2019 De einddatum voor het inleveren van een sollicitatie met beweegredenen waarom jij de juiste persoon bent om de functie van Groepsvoorzitter te vervullen. Inleveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. 24 augustus 2019 Sollicitaties toevoegen aan de agenda van de Groepsraad van 7 september 2019 7 september 2019 Voorstellen kandidaten en houden van een pitch. Groepsraad november 2019 Stemmen kandidaten.

Heb jij interesse om de functie van Groepsvoorzitter op je te nemen, stuur dan vóór 4 juli een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Ben jij zelf niet diegene, maar ken jij iemand die voldoet aan de volwaarden en het functieprofiel? Dan kan deze persoon uiteraard ook solliciteren!

Afgelopen zomer hebben we met de zeeverkenners kunnen meezeilen bij de avondwedstrijden van Watersportvereniging Breskens. Bij deze wedstrijden werden we verdeeld over de deelnemende boten en mochten we actief mee helpen aan boord. Deze unieke ervaring is bij de zeeverkenners goed bevallen en ze praten er nog steeds over. Namens Scouting Oostburg willen we Watersportvereniging Breskens bedanken voor deze mogelijkheid en hopen we in de toekomst vaker mee te gaan zeilen.

IMAG0572
IMAG0588 IMAG0575

De vier oudste Shanti-Welpen (Valerie, Ainsley, Desange en Yanina) hebben de afgelopen periode hard gewerkt aan het insigne 'journalist'. Ze hebben onder begeleiding en met behulp van de leiding zes verschillende opdrachten met succes uitgevoerd.

Voor een eerste opdracht moesten ze leren werken met een digitale camera. Vervolgens moesten ze foto's maken van de opening en de sluiting van een opkomst. Ook moesten ze een groepsfoto maken. Helaas was op die dag niet heel de groep aanwezig, maar de foto is toch heel erg leuk.

shanti welpen insigne journalistiek 1
shanti welpen insigne journalistiek 2 shanti welpen insigne journalistiek 3
shanti welpen insigne journalistiek 4 shanti welpen insigne journalistiek 5
Voor de tweede opdracht moesten de dames een filmscenario schrijven en door de andere Welpen laten spelen. Zij waren daarbij zelf de regisseurs. Inclusief make-up, kleding, muziek en het roepen van 'aaaaaaaaaaaaaaaaaand action', was ook dit een groot succes. Met wat hulp van John zijn de verschillende scene achter elkaar geplakt tot een mooi geheel (nogmaals bedankt daarvoor!).

Voor de derde opdracht hebben de oudste Welpen echte reporters gespeeld. Terwijl ze elkaar filmden legden ze verslag van verschillende activiteiten die de andere Welpen aan het doen waren. Daarbij lieten ze ook de Welpen zelf aan het woord, met de vraag wat ze van de activiteit vonden.

De vierde opdracht was een beetje spannend, want hiervoor hebben de meiden twee bestuursleden geïnterviewd over het ontstaan van Scouting Oostburg. Het stellen van de vragen was nogal spannend, maar met wat hulp is het helemaal goed gekomen.

Dit is wat ze Lianne en Lise gevraagd hebben:

◦ Hoe kwam je erbij om bestuurslid te worden?

Lianne: ik ben gevraagd omdat ik de mama ben van Mor.
Lise: ik ben gevraagd omdat ik leiding ben bij jullie.

◦ Weet je waarom en wanneer scouting Oostburg is opgericht?

Lianne: ik moet nog een lesje leren, want nee, dat weet ik niet.
Lise: heel slecht inderdaad, maar ik weet het ook niet.

◦ Hoe lang zit je al op scouting?
Lianne: ik zit nu ongeveer anderhalf jaar in het bestuur.
Lise: ik zit al ongeveer 18 jaar op scouting en ik zit nu 2 jaar in het bestuur.

◦ Is het leuk/ gezellig om bestuurslid te zijn?
Lianne: het is zeker gezellig, maar we moeten soms ook serieus zijn.
Lise: ik vind het ook heel leuk.

◦ Is het moeilijk om bestuurslid te zijn?
Lianne: nee, het is niet moeilijk. Soms is het voor mij wel een beetje moeilijk omdat ik niet gewoon leiding ben geweest. Ik ben ook de groepsbegeleider.
Lise: ik vind het ook niet moeilijk nee.

Voor deze opdracht was het de bedoeling dat de meiden een verslagje zouden schrijven, zodat dat op de site van onze groep geplaatst kon worden. Maar de leiding vond het wel leuk om dan meteen iets te schrijven over al de opdrachten. Daar is dit bericht dus het resultaat van.

De laatste opdracht was het maken van een fotospeurtocht. De meiden hebben foto's gemaakt van opvallende plaatsen. De leiding heeft deze op de goede volgorde gezet en afgedrukt. De rest van de Welpen heeft de speurtocht gelopen. En met succes, dus de fotospeurtocht was prima in elkaar gezet door de meiden!

Uiteindelijk hebben Valerie, Desange, Yanina en Ainsley hun insigne dan ook dubbel en dwars verdiend en gekregen :) gefeliciteerd!
 

Vorige week zaterdag was het weer zover, de jaarlijkse overvliegdag van Scouting Oostburg. De weergoden zijn ons goed gezind, het is weliswaar niet echt warm maar wel droog. De taken zijn inmiddels verdeeld onder de leiding en iedereen weet wat hem of haar te doen staat. Zo is bijvoorbeeld Jens met een van de ouders van de Shanti Welpen de keuken ingestuurd om voor het avond eten te zorgen. En staan Pieter (Rama), Wouter (Chill), Johan, Andreas en de andere leiders bij de diverse spellen te wachten om de zes verschillende groepen de opdrachten uit te leggen.

JvK OvD2015 81  JvK OvD2015 140  JvK OvD2015 130
 

Er waren dit keer ook bonuspunten te verdienen door aparte vragen te beantwoorden zoals bijvoorbeeld, hoeveel koeienvlekken staan er bij de verkenners op de muur of hoeveel handen bij de Shanti Welpen. En wat de meeste toch wel het leukste vonden was om zo snel mogelijk vuur te maken om een touw mee door te branden. Natuurlijk zat er het oude vertrouwde touwtrekken bij waar de moeilijkheidsfactor ook dit jaar vooral de blubber en de Zeeuwse klei was, maar dat was voor niemand een probleem en ging iedereen vol voor de overwinning.

 JvK OvD2015 101 JvK OvD2015 106  JvK OvD2015 104 

Als laatst was er natuurlijk aandacht voor de overvliegers van dit jaar, die zoals altijd van de Kabelbaan af moesten glijden om over te gaan naar de volgende speltak. Dit jaar waren dat Dominik die is overgevlogen van de zeeverkenners naar de wilde vaart en Danny hij is overgevlogen van de landverkenners naar de Rowans. Wij wensen hun veel plezier in hun nieuwe groep. Maar natuurlijk nadat zij waren overgevlogen was er nog even tijd voor de andere aanwezigen om van de kabelbaan te glijden, dat was van korte duur want (gelukkig) was het eten klaar en konden we met zijn allen genieten van een “bescheiden”pannetje macaroni met bolognese saus en kaas. Er was zelfs voor een heerlijk toetje gezorgd Vlaflip met fruit en slagroom. Kortom…..het was weer een geslaagde overvliegdag, op naar volgend jaar.

John.

JvK OvD2015 132  JvK OvD2015 11  JvK OvD2015 37 

Overvliegen? Wat is dat? Waar vliegen ze over?
Bij scouting zijn er verschillende speltakken (welpen, verkenners, explo's)  en wanneer iemand oud genoeg is; ga je naar de volgende groep.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gezamenlijk hebben we de middag geopend bij de vlaggenmast; waar elke speltak hun eigen opening heeft voorgedaan. Van het dansen van de shantiwelpen tot het vlag hijsen van de verkenners. Na het serieuze gedeelte werd iedereen in groepjes verdeeld en was het tijd voor een  6kamp. Moeilijke vragen over knopen bij de quiz, levend tafelvoetbal, Zweeds stok slingeren, touwtrekken en een estafette waar de grond niet geraakt mocht worden. Maar toen was het tijd voor het echte overvliegen; Lizzy, Nienke & Justin  vlogen letterlijk met de kabelbaan naar beneden naar hun nieuwe speltak. Gelukkig was er deze middag voor meer dan 60 hongerige scouts en leiding macaroni gekookt en konden we gelijk aan tafel.

Het avondprogramma is ietwat in het water gevallen door  het noodweer, maar met wat improvisatie en warme chocomel is dat helemaal goed gekomen.

De overvliegdag was een gezellige dag en we wensen Lizzy, Nienke & Justin veel plezier bij de verkenners, Rowans & Wiva.