Scouting Oostburg

Alle activiteiten, waaruit het Spel van Verkennen bestaat, zijn gebaseerd op vijf zogenaamde 'interessevelden': buitenleven, dienstbaarheid, expressie, ontdekken, sport en spel. Omdat het erg moeilijk is iemand van 8 jaar voor dezelfde activiteiten te interesseren als iemand van bijvoorbeeld 16 jaar, is er een indeling gemaakt in leeftijdsgroepen. Zo'n leeftijdsgroep noemen wij een speltak.

Scouting Oostburg hanteert de volgende indeling:


Binnen Scouting, en dus bij Scouting Oostburg, wordt er naar gestreefd de persoonlijke verantwoordelijkheid steeds meer inhoud te geven naarmate de kinderen ouder worden.
Zo worden bij de Welpen alle activiteiten door de leiding bepaald.
De Scouts beginnen zelf al bepaalde programma's te bedenken en uit te voeren na overleg met hun leiding. De Rowans maken zelfstandig hun programma's en worden hierbij gesteund door hun begeleider(s). De Bacchusstam Stam opereert geheel zelfstandig en kan worden bijgestaan door een adviseur.

Subcategorieën

Voor wie: jongens en meisjes

Leeftijd: 4 t/m 6 jaar

Opkomst: elke zaterdagochtend van 10.00 uur tot 12.00 uur

Waar: De Reutemeteute, Baljuwveltersweg 1b, Oostburg

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wij, de bevers, zijn de jongste speltak van scouting Oostburg. Iedereen van 4, 5 en 6 jaar is bij ons van harte welkom. Onze opkomst is op zaterdagochtend van 10.00 uur tot 12.00 uur in de Reutemeteute. We spelen dan in en rond ons huis ‘Hotsjietonia’, waar altijd van alles te beleven is en waar allerlei bijzondere personen wonen, elk met zijn eigen talenten. Pompedomp houdt van de natuur en van muziek, Hippe Springveer van beweging en spelletjes, Scheuremaar is een beetje ondeugend en knutselt graag, Lappezak houdt van verkleden en tenten bouwen en Lange Doener is altijd op onderzoek uit en bedenkt van alles om te doen. De leiding speelt mee. De één speelt Hippe Springveer, de andere Lange Doener, weer een ander Pompedomp.


Iedere week doen we wel weer iets anders: spelletjes, speurtocht, marshmellows maken, verhaaltjes lezen, hutten bouwen, verkleden, waterballonnen gooien, knutselen en nog veel meer. En natuurlijk gebeuren er ook allerlei bijzondere dingen!

 

Wil je ook eens kijken bij de bevers? Kom dan eens langs op zaterdagochtend om 10.00 uur om kennis te maken. Alvast tot ziens!

De Bevers

Voor wie: Jongens
Leeftijd: 6 t/m 11 jaar
Opkomst:
elke zaterdagochtend van 10:00 tot 12:00u
Waar: De Reutemeteute, Baljuwveltersweg 1b, Oostburg
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zaterdagochtend om 10 uur komen alle welpen samen om te spelen in de jungle. Tegen 12 uur is de opkomst afgelopen. Aan het begin van elke opkomst doet Akela, de aanvoerder van de wolvenroedel, de horderoep. Dit is een korte belofte die de welpen elke keer doen aan Akela en de andere welpen, je zou dit gewoon eens moeten zien.

De welpen doen elke opkomst een gevarieerd programma waarbij zowel spelen als leren aan bod komen op een manier waarop iedereen plezier kan hebben en het niet uitmaakt of je wint of verliest. Zo kan het zijn dat we tijdens een opkomst spelletjes spelen, leren knopen leggen en leren omgaan met kaart en kompas. Het kan ook zijn dat we een speurtocht lopen of iets heel aparts en bijzonders doen.

Natuurlijk doen we door het jaar heen een aantal grotere activiteiten. Zo hebben we samen met alle kabouters, welpen en esta’s uit Zeeuws- Vlaanderen twee gezamenlijke activiteiten. Zo hebben we in het voorjaar een KWE- weekend en in het najaar een KWE- dag. Zo zijn we eens op pad geweest met Peter Pan en hebben we een dag Wachtebeke (B) onveilig gemaakt.  

’s Zomers gaan we altijd een week op kamp. Op dit zomerkamp gaan we allemaal leuke dingen doen zoals speurtochten, spelletjes, kampvuur en broodjes bakken. Meestal gaan we op kamp naar een bosrijke omgeving in het Brabantse land. In de winter hebben we ook een weekendkamp dat meestal plaatsvindt op ons eigen gebouw, de Reutemeteute.

De contributie voor de welpen bedraagt per maand € ...

Mocht je een keer willen komen kijken dan kun je mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of bellen naar het nummer ????. Je mag natuurlijk ook gewoon op een zaterdagochtend een keer binnenlopen op ons gebouw, de Reutemeteute tegenover het Zwin College.  

We zien je graag een keer op zaterdagochtend,
Tot snel in de jungle!

Het welpen team!

Voor wie: meisjes
Leeftijd:
6 t/m 11 jaar
Opkomst:
elke zaterdagmiddag van 2 tot 4
Waar:
De Reutemeteute, Baljuwveltersweg 1b, Oostburg
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


De Shanti Welpen zijn bedoeld voor meisjes van 6 tot en met 11 jaar!
Tijdens de bijeenkomsten worden er dus ook speurtochten, puzzels en nog veel meer gedaan.

De opkomst begint met het zingen van het Bambilië lied. Daarna beginnen we met het programma.
De opkomst is van 2 tot 4 uur op zaterdagmiddag.
Door het jaar heen doen de Shanti welpen natuurlijk nog veel meer. Samen met de Welpen doen we vaak mee met de KWE weekends en dagen. Deze dagen worden georganiseerd voor alle Welpen, Kabouters en Esta's van Zeeuws-Vlaanderen.
In de zomer gaan de Shanti Welpen een week op kamp. Ieder jaar naar een verschillende locatie. In de winter hebben we ook een
weekendkamp, meestal in ons eigen gebouw.

Voor slechts €4 per maand kan je elke zaterdag komen!
Wanneer je eens wilt komen kijken bij de Shanti welpen, kun je e-mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., bellen naar  ?????? of gewoon op een opkomst komen aan ons scouting gebouw de Reutemeteut op de Baljuwveltersweg (tegenover het Zwin College)

Voor wie: jongens en meisjes
Leeftijd: 11 t/m 15 jaar

Opkomst: elke zaterdag

Winterseizoen van half 11 tot 5
Zomerseizoen van half 10 tot 6

Waar: 't Wachtschip, Baljuwveltersweg 5, Oostburg / de Braakman

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Het kan natuurlijk zijn dat je nog nooit van ons gehoord hebt, maar dat lijkt ons bijna onmogelijk. Iedere zaterdag struinen wij West-Zeeuws Vlaanderen af met tochten, activiteiten en nog wel honderd andere dingen, kortom wij zijn de waterscouts van  scouting Oostburg. Voor degene die hier nog nooit van gehoord hebben even een kleine introductie:
Wij zijn waterscouts van de leeftijd 11 tot 15 jaar die iedere zaterdag bij elkaar komen om allerlei leuke dingen te doen. 

Wat maakt waterscouts nu zo anders dan andere scouts is waarschijnlijk de vraag die als eerste bij je opkomt. Waterscouts onderscheiden zich omdat ze naast de gewone scoutingactiviteiten eigen boten hebben waarmee ze zeilen en roeien. Heb je nog nooit gezeild of geroeid? Geen probleem, dit leer je gewoon bij ons.

 

Ons jaar is eigenlijk in twee seizoenen verdeeld. Het zomerseizoen duurt van april tot en met oktober. In dit seizoen fietsen we met z’n allen naar de Braakman waar onze boten liggen. De rest van de dag brengen we dan ook op Braakman door. Natuurlijk wordt er geroeid en nog veel meer gezeild, maar daarnaast is er ook tijd om te zwemmen en zijn er spelen zoals een speurtocht op het water of een zeilrace. Omdat er zoveel te doen is duurt onze opkomst ook de hele dag. We vertrekken om half 10 in Oostburg en zijn rond 6 uur weer thuis. Net op tijd om na zo’n actieve dag thuis aan te schuiven voor het avondeten.

 

Het winterseizoen is weer een heel ander verhaal. Nadat de boten een half jaar in het water hebben gelegen is het in de winter tijd voor bootonderhoud. Met z’n allen zorgen we ervoor dat de boot weer klaar wordt gemaakt voor het nieuwe seizoen. We beginnen om half 11 en gaan er met schuurpapier en verf met z’n allen tegenaan. In de middag is er  dan nog genoeg tijd over voor andere leuke activiteiten, zoals een kampvuur maken, een tocht lopen of een spel in het bos.

 

Naast de wekelijkse opkomsten hebben wij ook een aantal kampjes in het jaar. Deze kampjes duren meestal 2 dagen en zijn vaak gekoppeld aan een thema of insigne. De absolute knaller van het jaar is natuurlijk het zomerkamp. Het zomerkamp duurt een week. Een geweldige week vol met roeien, zeilen, hiken, zwemmen, tochten en heel veel lol.

 

Voor wie: jongens en meisjes

Leeftijd: 15 t/m 18 jaar

Opkomst: elke vrijdagavond

Waar: De Reutemeteute, Baljuwveltersweg 1b, Oostburg

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

De rowans is een gezellige groep jongeren in de leeftijd van 15 tot 19 die zich elke vrijdagavond verzamelen bij ons groepsgebouw de Reutemeteut. De opkomst duurt van 20.00 uur tot ongeveer 22.00 uur.

 

Jaarlijks terugkerende activiteiten zijn :

 

Het zomerkamp, Rse-weekend en verschillende weekendkampjes.

 

Hebben we je interesse gewekt? Dan ben je altijd welkom de vrijdagavond om 20 uur op scoutinggebouw de Reutemeteut.

Voor wie: jongens en meisjes

Leeftijd: 15 t/m 18 jaar

Opkomst: elke zondag van 13.00 uur tot 18.00 uur

Waar: 't Wachtschip, Baljuwveltersweg 5, Oostburg / de Braakman

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De Wilde Vaart is een groep jongeren van 15 tot 19 jaar, die graag hun zondagmiddag gezellig samenkomen.
Elke zondagmiddag zijn wij op de Braakman te vinden, tenzij het winterseizoen is (november tot april) dan vind je ons in 't Wachtschip te Oostburg. Hier werken we rustig aan de boten en houden af en toe eens een pauze om het weekend door te bespreken.

Voor wie: mannen en vrouwen

Leeftijd: 18 jaar en ouder

Opkomst: elke tweede zaterdagavond van 14.00 uur tot 17.00 uur

Waar: 't Wachtschip, Baljuwveltersweg 5, Oostburg

Meer info: www.bacchusstam.nl

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

De stam is een speltak die bestaat uit leidinggevenden van Scouting Oostburg die aan hun leidinggeven niet genoeg hebben, uit jeugdleden die ouder zijn dan 18 en uit mensen die op een andere manier actief zijn (geweest) binnen Scouting Oostburg.
   
De stam heeft elke vrijdagavond ‘inloopstam’ op ’t Wachtschip. We beginnen rond de klok van 8 (kan ook iets later zijn) en we stoppen als het niet meer gezellig is, doorgaands is dat laat, zeg maar verontrustend… Laat. Verder hebben we ook de 2e zaterdagavond van de maand een avondvullend programma voor alle leden (niet dat de inloopavond niet voor iedereen is maar doorgaands is alleen de harde kern die avond aanwezig) we doen op zo’n avond bijvoorbeeld een avondje naar de kermis in brugge (er is nergens anders een kermis die je de naam kermis mag geven), een spelletjesavond, een avondje doorzakken en soms gaan we gezellig iets creatiefs doen wat iemand door de weeks nog heeft bedacht. Kortom; we vullen onze tijd altijd met dingen die doorgaands geen nut hebben, vaak nergens op slaan, soms totaal geen zin hebben maar altijd superrrrrrrrrrrrrrrr gezellig zijn.

Mocht dit verhaaltje jou aanspreken om ook eens een avondje niks te komen doen op ’t Wachtschip mail dan eens naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Verder kan ik het je van harte aanraden om hieronder rechtsaf te slaan in de richting van onze eigen site.

Hasta la vista, tot stam

Klik hier om rechts af te slaan naar de Stam website van Scouting Oostburg